Het domein
Het domein
Respect voor bodem en natuur
We trekken nuttige insecten aan door het aanplanten van de juiste struiken en bloemen in en rond de wijngaard. Er zijn dan ook nog nooit insecticiden gebruikt. Een deel van de trossen snoeien we voor het afrijpen weg zodat de overblijvende druiven een optimale kwaliteit en smaak krijgen.
De zandleembodem waarop de wijnstokken staan, bevat glauconiet. Dit is een mineraal die wijst op de aanwezigheid van ijzerzandsteen, die de mineraliteit in de wijnen ten goede komt. Synthetische meststoffen worden gemeden, snoeihout en persresten worden terug naar de wijngaard gebracht om op deze manier de bodem gezond te houden.
Met familie en vrienden - handenarbeid
We kiezen ervoor om zoveel mogelijk handmatig te werken. Onkruid in de strook onder de ranken wordt geschoffeld. De wijnranken worden manueel opgebonden, ontbladerd en gesnoeid. We brengen heel wat uren door tussen onze stokken. Eens de druiven er klaar voor zijn, worden ze met de hulp van familie en vrienden met de hand geselecteerd en geplukt.
Het wijn maken
Bij ons thuis worden de geplukte druiven zacht geperst en gaan ze in verschillende inox cuves waar de vergisting kan starten. We kiezen indien mogelijk voor endogene vergisting. Dit zijn de gisten die van nature aanwezig zijn in de wijngaard. Een deel van het sap wordt op houten vaten vergist.
Eens de wijn klaar is, kan hij gebotteld en geëtiketteerd worden. Klaar om geschonken en geproefd te worden!